Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΣΑΧΤΑΡ-ΒΕΡΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA

Αυτό ήταν, τελείωσε το "παραμύθι". Ο θεσμός του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απόψε φτάνει στο τέλος του. Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι την έναρξη του τελικού μεταξύ τους ουκρανικής Σαχτάρ και της γερμανικής Βέρντερ Βρέμης. Πρόκειται για μία διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια "λάμπει" σαφώς λιγότερο από το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως παράλληλα δεν παύει να αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση. Αυτό είναι που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι ελληνικές ομάδες. Κάθε χρόνο επιδιώκουν μία καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Φυσιολογικό, χωρίς αμφιβολία. Όμως, από την ώρα που βλέπουν το "φάντασμα" της τρίτης θέσης απογοητεύονται. Γιατί? Το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το παν. Σίγουρα στο Τσάμπιονς Λιγκ τα κέρδη είναι πολλαπλάσια, όμως και του ΟΥΕΦΑ δεν είναι λίγα. Είναι απλά η ιδέα που έχει διαμορφώσει ο περισσότερος κόσμος, ότι το ΟΥΕΦΑ είναι και θα είναι για τις "δεύτερες".

Λες και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ έχουν από 5-6 κύπελλα ΟΥΕΦΑ η κάθε ομάδα και δε θέλουν άλλα. Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι μεγάλη βλακεία να "μειώνεις" τόσο πολύ μία ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία έχουν αγωνιστεί οι μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία και έχουν κατακτήσει και το τρόπαιο. Από τη Ρεάλ και τη Μίλαν που ανέκαθεν κέρδιζαν τρόπαια και κερδίζουν ακόμη ως την καταστραμμένη πια Λιντς Γιουνάιτεντ και την Γκλάντμπαχ. Μιας κι ανέφερα την Γκλάντμπαχ, ας πω και ότι κατέκτησε 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ πριν πάει στον τελικό του πρωταθλητριών στις 25/5 του 1977 στη Ρώμη και χάσει το τρόπαιο από τη Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ, από τη μεριά της, κατέκτησε 2 συνεχόμενα ΟΥΕΦΑ τις δύο χρονιές πριν "σηκώσει" το κύπελλο η Γκλάντμπαχ. Αυτές οι ομάδες, όπως και άλλες, μπόρεσαν κι έκαναν το βήμα παραπάνω την επόμενη χρονιά και έφτασαν σε διάκριση στο κύπελλο πρωταθλητριών.

Αλλά αυτά είναι ιστορία, το θέμα είναι πως απόψε στο Σουκρού Σαράτσογλου της Φενερμπαχτσέ αναμετρώνται η Σαχτάρ με τη Βέρντερ. Δύο ομάδες που ξεκίνησαν τη φετινή ευρωπαϊκή τους πορεία από το Τσάμπιονς Λιγκ, πήραν την τρίτη θέση στον όμιλό τους και συνέχισαν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν λάβουμε υπόψη τα φετινά χάλια της Μίλαν και την Αστάθεια της Τότεναμ, τότε δεν μπορούμε να πούμε πως είτε ο Ολυμπιακός είτε ο Παναθηναϊκός θα μπορούσαν να πάνε ψηλά στη φετινή διοργάνωση? Αντίπαλοι όπως η Μαρσέιγ, η Ουντινέζε, η Ντιναμό και το Αμβούργο είναι δύσκολοι, όμως δε συναγωνίζονται αντιπάλους όπως η Ρεάλ, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουνάιτεντ κι άλλες. Και παρ' ολ' αυτά, ο ΠΑΟ έφυγε από τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ (και πού να πάει άλλωστε όταν στους 8 θα έπαιζε με μία εκ των Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Πόρτο, Γιουνάιτεντ και Μπάγερν?), ενώ ο Ολυμπιακός έφυγε από τους "32" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο τελικός ξεκινά στις 21:45, μεταδίδεται τηλεοπτικά από το mega και περιγράφουν ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος με τον Αλέξη Σπυρόπουλο. Μακάρι να έχουμε ένα καλό τελικό, με πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ.

ΥΓ Μακάρι να έχουμε πολλά σχόλια από τον δυνάστη των sms Γιάννη Τσαούση και τον κύριο Βαϊμάκης respect για τον τελικό της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: